miercuri, 30 mai 2012

TORT CU CĂPȘUNI

AVEM NEVOIE DE ....



blat de tort
cremă de vanilie
dulceață de căpșuni
căpșuni proaspete
frișcă



Pentru că este sezonul căpșunilor  am zis să profit si eu  si vedeți ce a ieșit...



Zis si făcut,pentru că în congelator am mereu făcut un blat de tort l-am utilizat pe acela...despre blat nu mai discutăm găsiți rețeta pe blogg.


 CREMA DE VANILIE


500 ml lapte
100 gr zahăr
4 gălbenușuri
40 -50 gr amidon sau făină
zahăr vanilat sau esență de vanilie

Punem laptele pe foc cu zahărul si îl lăsăm pănă ajunge la punctul de fierbere,gălbenușurile le frecăm cu amidonul sau făina .
Cănd laptele ajunge la fierbere ,adăugăm gălbenușurile si amestecăm în continu.focul trebuie să fie mic ,la sfărșit adăugăm esenta.

Am tăiat blatul de tort în trei părți egale si .... am însiropat puțin si am adăugat si sirop din dulceață.
Am pus crema 2 linguri am întins-o pe toată suprafața egal si deasupra am pus căpșuni tăiate felii si 1 lingură de dulceață ....așa pănă  la sfărșit.
Deasupra am mai pus 1 lingură cu cremă ,am întins-o bine si pe mărgini si am început să tai în 1/2 căpșunile si să le așej la rănd.

Am decorat  mărginile cu căpșuni si frișcă....POFTĂ BUNĂ!!!



marți, 29 mai 2012

SĂRĂȚELE


AVEM NEVOIE DE ....


2 linguri margarină
2 linguri smăntănă
1 lingură sare
100 gr brănză rasă
2 gălbenușuri
600-700 gr făină
cașcavel


Aluatul pentru sărățele se face în felul următor, punem margarina ,smăntăna  ,sarea ,brănza rasă si gălbenușurile într-un bol si le amastecăm( ingredientele sunt la temp . camerei).Adăugăm făina si amestecăm  bine pănă aluatul a devenit ca  o minge ( nu tare) ,dăm la frigider 30 min.
Scoatem aluatul din frigider  si întindem o foaie de 1 cm,tăiem bastonașe de 7-8 cm ,dăm cu ou  pe deasupra si presărăm cașcaval ras...la cuptor 30 min la 200 C ,,......POFTĂ BUNĂ....!!!!!


luni, 28 mai 2012

SUC DE SOC

 AVEM NEVOIE DE ...


10 flori de soc
10 litri de apă
1kg de zahăr
3 lămăi
1 felie de păine


A ...sucul de soc ,băutura copilăriei mele, m-am hotărît să fac si eu ...copilului meu.

Tot de la mama .... am avut florile de soc si rețeta infailibilă,zis si făcut  .
Am luat florile se soc si le-am  pus într-un lighean cu apă si le-am spălat puțin .
În 10  litri de apă am pus florile de soc ,lămăile tăiate felii si zahărul.,am amestecat bine si le-am pus în recipiente ( de obicei se pune într-un borcan de sticlă,eu neavănd decăt mai mici am împărțit cantitatea în ele).


Peste vom pune felia de păine  ,deasupra îl legați cu o bucată de tifon să respire ,lăsăm la loc însorit   si de 2-3 ori pe zi amestecăm lichidul.
Dacă sunteți norocoși să aveți 2-3 zile însorite .....să vă fie de bine ,dacă nu mai asteptați 1 zi 2......îl  stecurați bine si îl trageți în sticle .Îl păstrați la frigider si îl serviți cu cuburi de ghiață

vineri, 25 mai 2012

CHIFTELUȚE DE CEAPĂ VERDE

AVEM NEVOIE DE...


ceapă verde
ouă
praf de copt
mărar
pătrunjel
mentă
făină
sare
piper

Cantitățile le alegeți dumneavoastră.


 Pentru aceste chifteluțe delicioase nu avem foarte multe lucruri de făcut .

Tăiem  ceapa micuț,pătrunjelul ,măraruL si menta  ,le punem într-un castron.



Batem ouăle cu sarea si piperul,le adăugăm peste ceapa tăiată si după aceea adăugăm făina în ploaie pănă toate ingredientele se leagă si devin ca o smăntănă groasă.Adăugăm si praful de copt.
Într-o cratiță cu mult ulei si bine încins începem să adăugăm din aluat căte o lingură.
După ce au căpătat o culoare aurie le scoatem pe prosopel de hărtie să se scurgă si......POFTĂ BUNĂ!!!!

miercuri, 23 mai 2012

SALTĂ CU TON -TONOSALATA


AVEM NEVOIE DE...

500 gr ton (conservă)
300 gr maioneză
1 ceapă uscată mică
sare
piper

Tonul din conservă îl vom pune la scurs .
După ce acesta nu mai are nici un fel de umezeală ,peste el vom pune ceapa dată prin blender si maioneza.
Amestecăm bine (să rămănă bucățele de ton ) asezonăm cu sare si piper....POFTĂ BUNĂ!!!

marți, 22 mai 2012

ARDEI SI DOVLECEI UMPLUȚI LA CUPTOR

AVEM NEVOIE DE..

7 ardei
7 dovlecei tineri
700 gr carne tocată (porc cu vită)
100 gr orez
2cepe uscate
2 cepe verzi
 pastă de tomate sau rosii
sare
piper




Dovleceilor le vom tăia codițele,îi curîțăm cu o lingură cu grijă înauntru si ardeii de asemeni spălați  tăiat căpăcelul si curățați de semințe

Ceapa călită adăugăm carnea ,orezul spălat,interiorul de la dovlecei si stingem cu pasta de tomate .


Umplem dovlecei si ardei cu carne si dăm la cuptor într-un vas înalt ,adăugăm pastă de tomate îndoită cu 2 pahare de apă si lăsăm la cuptor 2 ore........POFTĂ BUNĂ!!!!

PASTIȚIO

AVEM NEVOIE DE...



1 pachet macaroane   nr 2
1 kg carne tocată
2 cepe uscate
4-5 cepe verzi
pastă de tomate
ulei de măsline
200 gr feta
2 ouă
sare
piper








Pentru început punem macaroanele la fiert în apă cu sare ....le lăsăm să fiarbă cam 7-9 min,le scoatem si le răcim sub jet de apă.


Într-o cratiță punem uleiul de măsline ,ceapa ,carnea tocată,usturoiul le călim pe toate si la sfărșit adăugăm pasta de tomate si un pahar cu apă,lăsăm să fiarbă  20-30 min pănă scade toată zeama,după ce aceasta sa mai răcit adăugăm 2 ouă bătute si amestecăm bine.Punem si feta fărămițată.


Sosul Bechamel îl vom face așa cum am mai spus si la MUSACA.

Macaroanele ,vom adăuga peste ele 2-3 linguri de sos si amestecăm bine să ajungă peste tot.



Într-o tavă cu marginile înalte pe care o vom unge cu puțin ulei si tapeta cu pesmet punem...... jumătate din macaroane  pe care le vom întinde cu grijă în toată tava.
Carnea o vom pune peste macroane si vom întinde bine ,deasupra celelalte macaroane si sosul Bechamel.....dăm la cuptor 30-40min ..........POFTĂ BUNĂ !!!!

luni, 21 mai 2012

MIEL LA CUPTOR

AVEM NEVOIE DE...

1 kg de carne de miel
sare
piper
maghiran
paprika
usturoi
ulei de măsline


Carnea de miel(discutăm despre miel cel  pănă la 10 kg )nu este foarte greu de făcut,în general la cuptor mielul de ține în funcție de kilograme - kilogramul si ora.
 Din uleiul de măsline si condimentele menționate mai sus se formează o pastă.Peste carnea de miel adăugăm acest amestec si frecționăm bine carne si lăsăm la frigider 2-3 ore înainte de a o băga la cuptor.
Punem carnea la cuptor si adăugăm un pahar cu apă,acoperim cu folie de aluminiu ,după ce carnea sa făcut ultima jumătate de oră o lăsăm descoperită să se rumenească....POFTĂ BUNĂ!!!



P.S  NU VĂ POT ARĂTA  TOATĂ CARNE
PENTRU CĂ A FOST BĂTAIE CINE SĂ MĂNĂNCE MAI REPEDE.......

vineri, 18 mai 2012

TARTĂ CU BUDINCĂ DE VANILIE SI CĂPȘUNI


 AVEM NEVOIE DE...


1 Blat de tartă
1 pliculeț budincă de vanilie
500 gr lapte
3-4 linguri zahăr
500 gr căpșuni


Despre blatul de tartă cu cred că mai este cazul să discutăm .......caz închis.
Budinca de vanilie ,laptele îl punem la fiert ,păstrăm 100 ml din lapte pe care îl vom amesteca într-o cană împreună cu zahărul si praful de budincă.
Cănd laptele a ajuns la fierbere se stinge focul si turnăm încet ,încet laptele amestecat cu zahărul si praful de budincă,amestecăm bine să nu se facă cocoloașe.
Căpșunile spălate si tăiate felii.
Primul strat în blatul de tartă vom pune feliile de căpșuni (jumătate) ,adăugăm crema si deasupra punem bucățile mai mari de căpșuni.....dăm la frigider 1 oră......POFTĂ BUNĂ!!!

duminică, 13 mai 2012

DROB DE PUI

 AVEM NEVOIE DE...


2 -3 buc piept de pui
500 gr ficăței,inimioare  de pui
7-8 fire de ceapă verde
1 legătură de mărar
2-3 fire usturoi verde
4-5 ouă
2-3 ouă fierte ( dacă vreți)



Punem piaptul de pui la fiart si spumăm,cănd sa fiart îl scoatem si îl lăsăm la răcit.În aceeași apă fiarbem si ficăței cu inimile( pe care le-am spălat si curățat)si le lăsăm si pe acestea la fiert.
După ce toate sunt fierte si căt de căt sau răcit se dau încet încet prim blender(eu jumătate din piept l-am tăiat cubulețe mici)înpreună cu verdeața.
Le amestecăm  bine pe toate  cu ouăle,punem sare si piper .
Într-o tavă în care am pus hărtie pegament,punem cam 2 degete din umplutură si adăugăm (dacă vreți si aveți) ouăle fierte ( eu am pus ouăle care sau spart de la cele pe care le-am vopsit) ,si deasupra a dăugăm iarăși umplutură.
Deasupra batem 1-2 ouă cu sare si piper, si întindem pe toată suprafața.
Dăm la cuptor 30-40 min la 180-200 C......POFTĂ BUNĂ!!!