joi, 12 aprilie 2012

COZONAC PUFOS

 PENTRU CĂ NU EU AM INVENTAT ROATA SI NICI MERSUL PE BICICLETĂ,AM GĂSIT PENTRU  ANUL ACESTA O REȚETĂ DE COZONAC FOARTE BUNĂ...

AVEM NEVOIE DE.. PENTRU 2 COZONACI


1 kg făină albă
350 gr zahăr
5 gălbenușuri
50gr drojdie proaspătă
500 ml lapte
100 gr unt sau ulei
răzătura de la o portocală si o lămăie
vanilie
 un praf de sare


TOATE INGREDIENTELE SUNT ȚINUTE LA TEMP.CAMEREI PENTRU 2-3 ORE.



Făina cernută de 2-3 ori.,
Se încălzește laptele puțin , adaugă zahărul , răzătura de la portocală si lămăie ,vanilia.
Drojdia cu o linguriță de zahăr se freacă bine ,adăugăm 2-3 linguri de lapte si amestecăm  pănă se dizolvă,peste punem 2-3 linguri de făină să devină ca o smăntănă si o dăm la crescut la loc cald( bolul în care faceți maiaua să fie înalt să nu dea pe deasupra ...din greșeală).Cănd maiaua a crescut o amestecăm puțin să dea înapoi,facem asta de 3 ori.
Gălbenușurile frecate bine cu un praf de sare.

Uleiul sau untul trebuie să fie călduț.



Avem deci, toate ingredientele la îndemănă si pregătite...
În făină adăugăm maiaua care a crescut deja de 3 ori ,gălbenușurile  frecate bine cu sare si încet încet ,laptele călduț în care am dizolvat zahărul ( dacă mai este nevoie de puțin lapte sau făină se poate adăuga).Începem să amestecăm toate ingredientele  ,amestecănd bine(20 min )pănă devine o cocă lipicioasă.
Atunci începem  să turnăm încet încet uleiul sau untul călduț(nu fierbinte ) si amestecăm pănă aluatul de desprinde de pe mănă.( la mine frămăntatul a revenit soțului,dacă aveți unul prin preajmă ...punețil la treabă)
Se frămăntă bine si cu simțul răspunderi.

Lăsăm la crescut aluatul 30-4- min ,acoperit la loc călduț.
În timp ce  aluatul crește ,avem nevoie de ...

PENTRU UNPLUTURA CU NUCI

nuci ( după placul fiecaruia)
albușurile rămase bătute bine
50 gr zahăr
5 linguri de cacao
50 ml lapte

Nucile date prin blender (dacă vă plac mai mari le puteți pisa puțin),adăugăm zahărul ,laptele si albușurile, le amestecăm.


Aluatul după ce a crescut ,îl punem pe masa de lucru care a fost unsă cu puțin ulei si începem să îi prelucrăm .Tăiem aluatul în două părți egale si îl desfacem cu măna sau cu sucitorul ,pănă avem o foaie de 2 cm  grosime în care vom pune unplutura de nuci,,întindem uniform si rulăm (să nu ne iasă unplutura ) .
Tăvile  au fost unse cu ulei si tapetate cu făină .
Cozonacul astfel rulat în tăvi si le  mai lăsăm încă o  dată  la crescut( la loc cald) ,pănă aluatul a ajuns la marginea tăvi( la mine au dat peste din  neatenție),ungem cozonacii cu 1 ou, bătut cu puțin lapte si ....la cuptor.
Pentru 40 min la 180 C.....ASTA ÎN  FUNCȚIE DE   CUPTORUL VOSTRU ...



VARIANTA  CRĂCIUN 2012.......

SPOR LA TREABĂ SI ........    POFTĂ BUNĂ!!!!!

4 comentarii: