miercuri, 18 decembrie 2013

CĂRNAȚI DE CASĂ

AVEM NEVOIE DE
 



2 Kg carne de porc
1 kg carne de vită
2 linguri de sare
1  lingură  ardei iute
2 linguri ardei dulce
1 1/2 linguri de piper măcinat
1 lingură de cimbru
2 căței de usturoi
2 căni cu supă de oase
 intestine de porc



 Pentru început trebuie carnea  să o tocăm ( la noi carnea a fost măcinată de soțul meu la măcelar acolo unde lucrează) așa că această parte a fost terminată repede ( carnea trebuie să fie destul de grasă ,dacă  nu este grasă mai puteți adăuga grăsime 500 gr)
Intestinele le-am cumpărat deja curățate dar a fost nevoie să  le mai spăl eu odată si să le las la sare cu oțet circa 1 oră după care le spălăm în mai multe ape.
Carnea o punem într-un vas mare ( lighean ) si adăugăm pest ea toate condimentele si usturoiul pisat ,amestecăm bine pănă ce condimentele au ajuns peste tot ,turnăm si supa de oase să devină compoziția mai moale .
Mașina pentru cărnați trebuie pregătită si punem tulumba pentru umplut cărnații.Luăm intestinul si îl tragem peste tulumbă ( îmi pare rău că nu am fotografiat si această parte )  la capăt după ce umplem puțin intestinul îi vom face un nod . Cu grijă si mișcări regulate vom umple intestinul ,dacă s mai întămpă să dați mai multă carne opriți-vă si așezați cu măna cernea pe intestin
După ce am terminat punem cărnați la aer 2-3 zile întrun loc răcorăs si dacă se poate lăsați  puțin  afară  ..


POFTĂ MARE !!!


sâmbătă, 14 decembrie 2013

CIORBĂ DE PRAZ

 AVEM NEVOIE DE ....



500 gr praz
1 ceapă verde sau uscată
1 morcov
2 cartofi
1 ardei
pastă de tomate
sare
piper
 zeamă de varză
pătrunjel



Punem la fiert  ceapa tocată mărunt cu morcovul dat prin răzătoare si  ardeiul,le lăsăm la fiert circa 10 min după care adăugăm si cartofii cubulețe.
În ultimul sfert de oră adăugăm prazul care a fost curățat si spălat bine ,îl tăiem rondele si îl lăsăm la fiert alte 10 min .
La sfărșit  punem pasta de tomate si adăugăm zeama de varză pe care am fierto în prealabil, sarea piperul ,paprika si pătrunjelul la sfărșit...


POFTĂ MARE !!!

FASOLE CU CĂRNAȚI

AVEM NEVOIE DE ...




500gr fasole
1 ceapă uscată
pastă de tomate
300 gr cărnați
sare
piper
paprika
țelină




Punem fasolea  în apă călduță să se înmoaie .
După ce fasolea sa înmuiat bine o punem la fiert ( eu în oala minune si în 20 de min este gata).
Într-o cratiță tăiem ceapa si o călim în puțin ulei ,adăugăm cărnați si pasta de toamate .
Adăugăm si fasolea care este fiartă si
lăsăm la fiert căteva minute,punem sarea ,piperul si paprika la sfărșit punem țelina tăiată mărunt..



POFTĂ BUNĂ!!!

sâmbătă, 10 august 2013

ROSII UMPLUTE

AVEM NEVOIE DE ...


2 Kg de roșii
500 gr carne
150 gr orez
2 cepe
2 ardei
1 morcov
ulei de măsline
sare
 piper
paprika


Curățăm roșiile de miez si le lăsăm doar cu căpăcelul de deasupra ,le  dăm cu sare si le punem la scurs
.Călim ceapa cu legumele  în uleul de măsline si după ce au devenit aurii adăugăm orezul spălat, punem carnea tocată...lăsăm cu un pahar cu apă la fiert 5-10 min...punem sare ,piper si paprika.
Umplem roșiile si le punem într-un vas rezistent la cuptor ...miezul roșiilor le dăm prin blender ( sau le tăiem cubulețe mici ) si le adăugăm peste,punem puțin ulei de măsline .

Dăm la cuptor 45-50 min si 10 min la grill....se pot servii cu iaurt...



POFTĂ MARE ”!!!

PASTE CU CARNE TOCATĂ

AVEM NEVOIE DE .....




500 GR CARNE TOCATĂ
2 CEPE  USCATE
1 ARDEI ROȘU SAU VERDE
USTUROI
ULEI DE MĂSLINE
 3 LINGURI DE PASTĂ DE TOMATE
SARE
PIPER
 PAPRIKA IUTE
PASTE
PARMEZAN



Punem în uleiul de măsline ceapa tocată ,ardeiul si usturoiul zdrobit.Le lăsăm pănă devine ceapa lucioasă si ardeiul sa înmuiat,adăugăm carnea si amestecăm pănă a devenit albă.
Punem pasta de tomate si 1 pahar cu apă ,lăsăm la fiert circa 25-30 min ...adăugăm si condimentele.
Pastele le fierbem conform instrucțiunilor de pe pachet......le scurgem de apă si adăugăm peste 2 -3 linguri de ulei de măsline .
Servim pastele cu carnea tocată si parmezan răzuit deasupra ( dacă vreți)......




POFTĂ MARE !!!!

LEGUME UMPLUTE CU OREZ

AVEM NEVOIE DE ......




4 - 6 ardei
4 dovlecei
4 roșii
200 gr orez
2 cepe
2 morcovi
ulei de măsline
 pastă de tomate sau roșii rase
1 cub  de vegetale
2 linguri de făină





 Spălăm legumele , la ardei le tăiem căpăcelul  si-i curățăm de semințe ,roșiile le tăiem căpăcelul si le  curățăm de cărniță si semințe ,dovleceii tăiați căpăcelul si cu o lingură îi curățăm înauntru cu grijă să nu-i găurim ....le dăm cu sare .

Ceapa o călim, resturile de la roșii ,dovlecel  su un ardei  îi dăm prin blender sau le tăiem cuburi mici si le călim împreună cu ceapa ,adăugăm orezul spălat si turnăm peste 1 cană cu apă . Punem sare ,piper si cubul de vegetale ,lăsăm la fiert 5-10 min.
Umplem cu o lingură legumele si le punem într-un recipient rezistent la cuptor... adăugăm peste ulei de măsline ,puțină sare  si  2 linguri de pastă de tomate îndoită cu apă si cu făina dizolvată .
Dăm la cuptor 50 min si 15 min fără capac .....


POFTĂ BUNĂ!!!!!!

joi, 25 iulie 2013

FETA PIKANTĂ -BUIURDI

AVEM NEVOIE DE



2 felii de brănză feta
1 roșie decojită
1 ardei capia
1 ardei usturat
piper
 oregano
ulei de măsline



Punem feta într-un vas rezistent la cuptor sau microunde  iar deasupra așejăm roșia tăiată felii ,ardeii felii  ,piper  ,oregano si din belșug ulei de măsline .Dăm la microunde ( în cazul meu) 10 min  si alte 5 min la grill.....
POFTĂ MARE !!!