miercuri, 1 februarie 2012

COLIVA

AVEM NEVOIE DE ...
500  gr arpacaș
1,500 apă
250 gr nucă
300 zahăr
cojă de la o lămîie
esență de lămîie sau rom
biscuiți
zahăr farin

ARPACAȘUL, CURĂȚAT SI SPĂLAT ÎN 9 APE ( AȘA-I TRADIȚIA????)
ÎL PUNEM LA FIERT  CU APA, LA FOC MIC SI AMESTECĂM DIN CĂND ÎN CĂND.
CĂND BOBUL ESTE SPART BINE SI NU SE MAI SIMTE COAJA ,ADĂUGĂM SI ZAHĂRUL,LĂSĂM SĂ MAI FIARBĂ .
CĂND SI ZEAMA A SCĂZUT ÎN DEAJUNS SI DEVINE VĂSCOASĂ ,ESTE GATA .
DĂM DEOPATER LA RĂCIT .PUNEM UN ȘTERGAR ,CURAT PESTE OALĂ SI DUPĂ ACEEA CAPACUL.
 DUPĂ CE SA RĂCIT , DE OBICEI A DOUA ZI SAU DACĂ A FIERT DIMINEAȚA SEARA PUTEM SĂ O PREPARĂM.
COLIVA RĂCITA, PUNEM NUCA( ACEASTA POATE FI MĂRUNȚITĂ BINE SAU BUCĂȚELE MAI MARI  SI BĂGATĂ PUȚIN LA CUPTOR) SI ESENȚELE ,COAJA DE LĂMĂIE SI AMESTECĂM BINE.
DACĂ NU ESTE ÎN DEAJUNS DE DULCE PUTEM PUNE PUȚIN ZAHĂR FARIN .Â
ORNATUL SE FACE DE OBICEI CU PUȚIN ÎNAINTE DE  A FOLOSI COLIVA ,BISCUIȚI (DAȚI PRIN  RĂZĂTOARE)ÎI  PUNE PE TOATĂ SUPRAFAȚA COLIVEI( PENTRU A ABSORBI UMIDITATEA) . PESTE CERNEM ZAHĂRUL FARIN.
DE DECORAT FIECARE DECOREAZĂ  CUM VREA SI POATE .
COLIVA DE OBICEI TERBIUE SĂ FIE DECORATĂ IN LIMITELE BUNULUI SIMȚ .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu